21 februari 2022

Lijsttrekker Maarten Both over duurzaamheid en woonplannen

Op 21 februari was er in het Hoornbeeck College van Goes een interessante SGP-avond waar diverse actuele onderwerpen besproken werden door de SGP lijsttrekkers van een aantal Zeeuwse gemeenten. Onze lijsttrekker Maarten Both ging in gesprek over duurzaamheid en woningnood. Ook Tweede Kamerlid Chris Stoffer was aanwezig tijdens de avond die ook online werd uitgezonden. 

Duurzaamheid
Uitdagingen op het gebied van duurzaamheid zijn er ook genoeg in Zeeland. Zoet water voor onze boeren bijvoorbeeld. Maar ook liggen er klimaatdoelstellingen waarmee we aan de slag moeten. Wat gaat Reimerswaal daar aan doen? Lijsttrekker Maarten Both heeft daar wel een antwoord op: 'We willen in Reimerswaal geen goede landbouwgrond opofferen voor grote zonneparken. Aan de andere kant willen we wel ons steentje bijdragen aan de energietransitie. Wat we wel willen is slim nadenken over de inzet van de kostbare landbouwgrond. Als we bijvoorbeeld een zoetwatervoorziening kunnen combineren met een zonnepark op hetzelfde stuk grond, dan slaan we twee vliegen in 1 klap. Dat noemen we in Reimerswaal nuchter en realistisch beleid wat ook haalbaar en betaalbaar is'. Chris Stoffer: 'Haalbaar en betaalbaar mogen we van onze nieuwe klimaatminister niet meer zeggen, maar daar gaat hij natuurlijk niet over. De minister moet doen wat de kamer vraagt, en ik heb altijd geleerd dat we haalbare en betaalbare plannen moeten maken'.  

Wonen
Ook het thema wonen was uiteraard een belangrijk onderwerp tijdens de avond. Hoe lossen we dat probleem in Reimerswaal op? Maarten Both: 'De SGP heeft zich in de raad het afgelopen jaar heel sterk gemaakt voor een concreet actieplan, met steun van de hele raad. Dat is een enorme steun in de rug geweest voor het college. Als SGP blijven we ons inzetten om de woningmarkt te stimuleren. Wat mij betreft moeten we vooral inzetten op het bouwen voor senioren. Die groep zit helemaal vast in de woningmarkt. En juist als we meer woningen bouwen voor senioren, ontstaat er ook veel doorstroming voor de andere doelgroepen zoals gezinnen en starters. Ik zeg altijd: Door de bouw van 1 seniorenwoning gaan er wel 4 mensen verhuizen. Maar natuurlijk moeten we ook mensen tegemoet komen die zelf een huis willen bouwen. Veel mensen willen in onze mooie gemeente blijven wonen, en dat moeten we dus ook stimuleren. Er staan ook nog veel leegstaande panden, ook daar kunnen we snel mee aan de slag om er bijvoorbeeld appartementen in te bouwen'! 

Bekijk hier de hele uitzending terug!