16 februari 2024

De boer op met de ZLTO

Op vrijdag 16 februari heeft de gemeenteraad op uitnodiging van de ZLTO een informatieve rondrit gemaakt door het buitengebied van Reimerswaal. Tijdens de reis werden we door het bestuur van de afdeling ZLTO oost Zuid Beveland bijgepraat over alle ontwikkelingen voor de landbouw. Hieronder leest u een korte terugblik. 

3

4

8

In een prachtige touringcar zijn we, zoals u op de routekaart kunt zien, in het hele buitengebied van Reimerswaal geweest. Ondertussen werden we bijgepraat over alle ontwikkelingen, uitdagingen en zorgen die er leven in de agrarische sector. Zo kwam de huisvesting van arbeidsmigranten ter sprake en de regelgeving rondom hagelnetten voor fruittelers. Maar ook onderwerpen als gewasbeschermingsmiddelen, de TenneT hoogspanningslijn en veiligheid rondom landbouwverkeer kwamen tijdens de rondrit aan de orde.

De boer op met de ZLTO

9

Halverwege was er tijd voor koffie met een Zeeuwse bolus bij de melkveehouderij van Lourens van Schaik die ons samen met zijn vrouw en 2 kinderen ontving. Melkveehouder Lourens van Schaik nam ons mee in de ontwikkelingen binnen de sector. Met name de nieuwe mestregels zorgen voor veel onbegrip in het bedrijf. Ondernemers worden vanwege nieuwe regels nu gedwongen om kunstmest te gebruiken terwijl ze hun eigen natuurlijke mest moeten laten afvoeren. 

2

234567

Veel aandacht was er ook voor de uitdagingen op het gebied van zoetwatervoorziening. Veel boeren hebben in droge zomers behoefte aan de beschikbaarheid van zoetwater. Voor zowel de landbouw als de fruitteelt zijn daar grote belangen mee gemoeid. Met name aan de westkant van Reimerswaal is dat een hele uitdaging. De ZLTO mogelijkheden om vanaf het Schelde Rijnkanaal ten oosten van Rilland een extra zoetwaterverbinding door Reimerswaal te leggen naar de westkant van de gemeente. Op de bovenstaande foto's is te zien dat er t.h.v. Bath 135 kuub zoetwater per seconde in de westerschelde wordt geloosd. 

5

Na de rondrit door het buitengebied hebben we met elkaar nagepraat over de diverse ontwikkelingen onder het genot van een hapje en drankje bij de gezellige brasserie van Camping Den Inkel. 

 

Op de hoogte blijven? Volg het  Whatsapp kanaal van SGP Reimerswaal.