11 maart 2014

Nr. 10 M. (Maarten) Both, SGP Kandidatenlijst 2014

Mijn naam is Maarten Both en ik woon met mijn vrouw en onze vijf kinderen in Kruiningen. In 1974 ben ik geboren in het Zuid-Hollandse Bodegraven. Toen we in 1999 trouwden zijn we in Krimpen aan de Lek gaan wonen. Sinds 2010 wonen we in Kruiningen.

School en werk
Na de MAVO op het Driestar College in Gouda heb ik op het toenmalige Saldenus College in Amersfoort MBO Metaaltechniek gedaan. Aansluitend ben ik in 1994 in dienst gegaan in Roosendaal. In die periode maakte ik voor het eerst uitgebreid kennis met Zeeland. Ik deed de commando opleiding bij het Korps Commando Troepen (KCT) in Roosendaal. Tijdens de afsluitende week, de zgn. afmatting, zijn we door een groot deel van Zeeland gelopen. Reimerswaal hebben we ook doorkruist, met een tussenstop Waarde en klimmen op de Bathse brug. Ik heb een mooie en actieve diensttijd gehad waar ik nog wel eens naar terug verlang…

Daarna ben ik bij een machinefabriek in Gouda gaan werken. We maakten meng- en opslagtanks voor de voedingsmiddelenindustrie. Ik heb daar ruim vijf jaar gewerkt, o.a. als projectleider. Daarna heb ik drie jaar bij een technisch detacheringsbureau in Rotterdam gewerkt als intercedent.
In de avonduren heb ik aan de Pedagogisch Technisch Hogeschool (PTH) mijn 2e graads (onderwijs)bevoegdheid Mechanische Techniek behaald.  Eind 2003 ben ik in het onderwijs gaan werken op mijn oude school, het Driestar College in Gouda, als docent metaaltechniek/techniek.

In 2010 ben ik bij het Calvijn College gaan werken als docent metaaltechniek/natuur- scheikunde. Toen zijn we ook in Kruiningen gaan wonen. Het is heerlijk om buiten de hectiek van de Randstad te wonen en te werken, zeker ook voor de kinderen. Mijn werk op het Calvijn College (Kerkpolder) doe ik met veel plezier. Het is mooi om naast het aanleren van een vak ook vormend bezig te zijn, juist met deze jongeren (3e en 4e klas VMBO).

Politiek
Naast mijn werk en gezin ben ik ook tien jaar politiek actief geweest in de gemeente Nederlek (Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk). Van 2000 tot 2002 ben ik bestuurslid geweest van de kiesvereniging in Krimpen aan de Lek. In 2002 ben ik in de raad gekozen. Als kleinste partij (2 van de 15 zetels) in een raad die gedomineerd werd door de PvdA en VVD was het best lastig opereren. Mijn ervaring is wel dat als je serieus je werk doet en jezelf verre houdt van politieke spelletjes, er best naar je geluisterd wordt en soms ook resultaten te behalen zijn. Als SGP-er in een seculiere raad wordt ook van je verwacht dat je een Bijbels geluid laat horen. Dat vereist wel de nodige tact en politieke gevoel, iets wat mijn oud-fractiegenoot Dick den Braber als geen ander bezit. Mooi om van zo iemand het vak te leren. In 2010 ben ik door onze verhuizing naar Kruiningen ook gestopt met het raadswerk in Nederlek. De gemeente Nederlek houdt overigens eind 2014 op te bestaan. Er vindt een herindeling plaats van vijf gemeenten in de Krimpenerwaard.

Wat een compleet andere politieke werkelijkheid trof ik in Reimerswaal aan! De SGP als veruit de grootste (college)partij. Een positie om zuinig op te zijn. Toch is Bijbels genormeerde politiek bedrijven in Reimerswaal in essentie niet anders dan in Nederlek. Alleen het resultaat zal in Reimerswaal wel meer zichtbaar zijn.

Tenslotte
De komende jaren staat de gemeente Reimerswaal voor grote uitdagingen. Decentralisaties, bezuinigingen en de steeds intensievere samenwerking tussen Zeeuwse gemeenten. Een sterke SGP is ook de komende jaren nodig. Onze opdracht stopt niet bij onze voordeur, maar geldt ook voor de politiek. Wij hebben de opdracht om de Bijbelse normen ook in het politieke leven uit te dragen. Dat is de reden waarom ik mij als SGP-er in wil zetten voor de hele gemeente Reimerswaal.