22 september 2023

Ons plan voor aanpak hondenpoep overlast

Overlast door hondenpoep is één van de grootste ergernissen van inwoners. Handhaving is lastig omdat de overtreding op heterdaad moet plaatsvinden. Door gebruik te maken van een DNA test kan ook achteraf onomstotelijk vastgesteld worden van wie de hond was. Het college wordt met een motie op ons initiatief opgeroepen om hiervoor een plan op te stellen en dit uiterlijk in januari voor te leggen aan de gemeenteraad.

Voor de uitwerking van het voorstel is veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en onmogelijkheden. Het is niet bedoeld als publiciteitsactie, maar een serieuze poging om een probleem op te lossen wat als één van de grootste ergenissen ervaren wordt in de openbare ruimte. De motie is aangenomen met 11 stemmen voor en 6 stemmen tegen. 

Wij verwachten dat de overlast door hondenpoep hierdoor sterk zal verminderen. Als dit plan uiteindelijk doorgaat, zou Reimerswaal de eerste gemeente in Nederland zijn waar dit toegepast wordt. Er moet nog veel uitgewerkt en uitgezocht worden, maar de eerste stap is gezet. We krijgen regelmatig klachten over hondenpoep, en met dit voorstel denken we met onze inwoners mee in het vinden van een praktische oplossing. Ook daar zetten we ons als SGP voor in.

Hier leest u onze motie, met daarbij een uitgebreide toelichting. 

De motie is veelvuldig in het nieuws geweest. Hieronder ziet u een uitzending van het NOS Jeugdjournaal die vanwege deze ontwikkeling op bezoek kwamen in Reimerswaal en een mooie uitzending maakten. 

 Raadslid Rien Sinke heeft namens onze fractie de motie ingediend.