26 september 2024

Op werkbezoek in de Yerseke Moer

Op 12 september jl. stond er een werkbezoek gepland in de Yerseke Moer om samen met het Zeeuws Landschap van gedachten te wisselen over buffering van water, de inrichting het beheer en de toekomst van dit mooie unieke natuurgebied.

Aanleiding van dit gesprek was dat het Zeeuws Landschap en de Provincie vorig jaar plannen hadden om zout water in de Yerseke Moer te laten stromen vanuit het kanaal van Zuid-Beveland zodat in tijden van droogte het veen niet verder zou inklinken. Het inklinken levert namelijk onomkeerbare schade toe. Het extra aanvoeren van water in de Yerseke Moer vinden wij een goed idee maar dan wel met zoet water. Met het oog op ontwikkeling van het Deltaplan Zoet Water zien wij dit als een mooie koppelkans. Deze mogelijkheid willen we graag onderzocht zien.

Op dit punt hebben wij vorig jaar een motie ingediend.

Ook de inrichting van het natuurgebied kwam aan bod. T.o.v. de Kapelse Moer is de Yerseke Moer een vrij open vlakte. Bossages en bomen zijn er de laatste jaren niet meer te vinden want ze worden vroegtijdig verwijderd of gerooid. We hebben aangeven dat we dit niet wenselijk vinden. Er ligt nu een plan om aan de buitenranden bomen en struiken terug te planten.

Ook bespraken we het beheer van ganzen en het jakobskruiskruid. Voor de omringende boeren in het natuurgebied is het van belang dat de aanwezigheid van ganzen in een goede balans is, dat is het nu niet. Ook de enorme wildgroei van jakobskruiskruid in de weilanden is een punt van zorg en hebben we onze aandacht hiervoor gevraagd.

Samenvattend was het een open en goed gesprek waarin we afdoende antwoord kregen op onze (kritische) vragen.

Vanuit de SGP-fractie waren raadsleden Daniël van Iwaarden en Johan Sinke aanwezig.


Artikel: Johan Sinke