10 december 2014
Werkbezoek Meijer Potato - Rilland
Innovatieve bedrijven hebben soms te maken met lastige en vaak ook steeds wisselende regelgeving. Reden voor Plantum om een bedrijfsbezoek bij Meijer B.V. te plannen met de Eurofractie, de provincie Zeeland en de gemeente Reimerswaal.
Nederland heeft 35% van de wereldmarkt in handen
We worden zeer gastvrij ontvangen door Jan Muijsers de Managing Director van Meijer. Nadat iedereen aan elkaar is voorgesteld krijgen we een presentatie van Tim Lohmann de beleidsmedewerker van Plantum. Hij rekent ons snel voor dat in Nederland alleen er 300 gespecialiseerde veredelings- en vermeederingsbedrijven zijn. Deze sector ontwikkelt nieuwe rassen en produceert en verhandelt zaden, bollen, knollen, stekken en jonge planten voor de landbouw, voedingstuinbouw en sierteelt. Er werken ongeveer 10.000 mensen in de sector met een totale omzet die geschat is op 2,2 miljard euro. Ons kleine landje is verantwoordelijk voor maarliefst 35% in de wereldmarkt voor plantaardig uitgangsmateriaal.
Ook laat hij de potentie van zaad zien door voor te rekenen hoe 7.000 euro tomatenzaad omgezet wordt in 400.000 euro retail waarde. Kortom een sector om trots en zuinig op te zijn.
Meijer B.V., een bedrijf met een motto: “use what you produce”
Niemand kan ontkennen dat Jan Muijsers een bevlogen en gepassioneerde ondernemer is. Vol vuur verteld hij over de historie en toekomst van zijn bedrijf. Niet alleen weet hij veel van zijn vakgebied maar ook hoe de hazen lopen op politiek vlak in veel landen. Een aantal zorgen heeft hij wel. Vooral de stroperigheid van de overheid als het gaat om wetgeving is een doorn in zijn oog. Daarnaast is er een grote zorg dat bedrijven via een achterdeur de octrooiwetgeving misbruiken om zo genetisch materiaal te claimen. Dit geeft veredelbedrijven een enorme beperking. En beschouwd vanuit de gedachte dat voedselproductie een algemeen maatschappelijk belang heeft is de vraag te rechtvaardigen: is dat moreel wel verantwoord. Daarmee rem je de vooruitgang van gewassenteelt en daarmee de voedselproductie.
Een eigen minister van landbouw
Maar als er één wens is die wel bovenaan bleef staan was het wel de wens om een eigen minister van landbouw. Voor een land als Nederland waar de landbouw zo’n belangrijke beroepsgroep is met zoveel innovatie, kennis en export is het eigenlijk niet te begrijpen dat de vertegenwoordiging in Brussel voor Nederland in de handen ligt van een staatssecretaris. Dit geeft een totaal verkeerd signaal af richting de andere landen. Als SGP delen we deze mening ook. Het wordt dan ook opgemerkt dat het jammer is dat de twee kanten: natuur/milieu en landbouw/visserij nu onder één dak zitten. Dit maakt dat het debat over de balans tussen deze twee grotendeels onzichtbaar achter de voordeur van het ministerie.
Reimerswaal en de provincie
Ook de afvaardiging van de SGP fracties uit de gemeenteraad en de Statenfractie kregen huiswerk mee. Meijer B.V. wil graag uitbreiden op zijn locatie. De ruimte daarvoor is ruimschoots beschikbaar maar er is nog wel een bouwvak nodig. Dit stuit zoals zo vaak op provinciale regelgeving die niet meewerkt. Jan Muijsers is zeer tevreden over de opstelling van de gemeente maar merkt dat de provincie nogal eens roet in het eten gooit.
Veredeling versus genetische modificatie
Bijzonder was het verhaal van Guus Hesselmans de Manager Breeding Program van Meijer. Hij legde uit hoe via veredeling nieuwe rassen met nieuwe eigenschappen ontwikkeld worden. Dit doen ze zo succesvol dat het minimaal net zo goed als en mogelijk zelfs beter dan genetische modificatie werkt. De discussie die in de politiek op dit vlak wordt gevoerd is eigenlijk een non-issue omdat de veredelbedrijven al zo een voorsprong hebben dat genetische modificatie niet meer nodig is. Wel gebruiken ze technieken uit deze wereld om resultaten te vergelijken. Maar er is geen modificatie nodig.
De aardappel is complexer dan de mens
Je komt wijzer van de markt dan dat je er naar toe gaat. Zo leren we tijdens de rondleiding door het lab dat een aardappel twee chromosomen meer heeft dan mensen. En daarmee is de aardappel dus complexer dan de mens. Er blijft maar één vraag over: hoe het komt het dan dat niet een aardappel maar de mens een complexe bestuursstructuur als Europa heeft bedacht.