4 juni 2021

Werkbezoek SGP aan Yerseke

Vrijdag 4 juni werd door verschillende SGP vertegenwoordigers een bezoek gebracht aan Yerseke. Vanuit Europa kwam Bert Jan Ruissen, van de landelijke SGP Roelof Bisschop, van SGP-Zeeland de voltallige fractie en vanuit Reimerswaal wethouder Maarten Both en raadslid Tonnie Bliek.

Ze werden hartelijk ontvangen door Jean Dhooge van de Oesterij die de delegatie meenam in de uitdagingen en bedreigingen die er zijn voor de visserij sector in Yerseke. Hij vertelde over de bedreiging van de oesterboorder, een slak die een grote bedreiging is omdat het tot 80% van de oogst vernietigd. De sector heeft daarop gereageerd door alternatieven te zoeken voor de kweek van oesters. Daar is de oestertafel op bedacht waar de oesters op worden gekweekt zodat de slak die op de bodem van de zee leeft er niet bij kan.

Echter vraagt dit om een intensievere manier van vissen waarbij de percelen ook meer bezocht worden. Wel is er een kleiner gebied voor nodig. Het is vooral het ministerie van LNV die moeilijk mee beweegt op dit dossier en Jean Dhooge vraagt daar aandacht voor. Hij stelt voor om een proef van een afgebakend aantal jaren af te spreken en dat te evalueren. Dat in samenwerking tussen overheid en visserij sector.

De delegatie wordt meegenomen door de tentoonstelling bij de Oesterij waar de verschillende manieren van vissen worden uitgebeeld.

Na een voettocht over de oesterputten komt de delegatie aan bij de mosselkotter YE 257 ‘Soli Deo Gloria’ van de familie Nieuwenhuize. 3 generaties verwelkomen de SGP delegatie.

We vertrekken vanuit Yerseke naar perceel 96. In de stuurhut is precies te volgen waar het perceel ligt en we krijgen een beeld bij de ‘boeren’ van de zee zoals de vissers ook wel worden genoemd. De Oosterschelde is keurig ingedeeld in percelen en er wordt nauwkeurig op gelet of iedereen binnen zijn eigen perceel blijft. Het net wordt uitgeworpen en weer opgehaald en de SGP delegatie bewondert de vangst die erin zit. Veel mosselen met een enkele krab en zeester is het resultaat. Het prachtige zomerweer laat zich van zijn dreigende kant zien en ook de eerste regendruppels vallen wanneer de terugreis naar de haven van Yerseke begint. De kotter vaart nog langs de bedrijven Triton en Krijn-Verwijs. We zien Rijkswaterstaat die een controle uitvoert bij de varende jeugd van Yerseke.

Als afsluiter wordt er een diner genoten bij Oesterput 14 waarbij ook de lekkernijen uit de Oosterschelde op het bord liggen.

Het was een leerzaam werkbezoek, de contacten zijn onderling aangehaald. Maar ook de uitdagingen van de visserijsector wordt door de diverse SGP afgevaardigden meegenomen voor hun werk in de toekomst.