24 mei 2022

WOZ bezwaar afgewezen? Dan is het niet gratis!

Tenminste, als het aan de gemeente Reimerswaal ligt. Steeds meer inwoners dienen een WOZ bezwaarschrift in bij Sabewa, de organisatie die de gemeentelijke belastingen int. Bezwaar maken kan o.a. via zogenaamde no cure no pay bureaus. No cure no pay wil zeggen dat wat de uitkomst van het bezwaar ook is, er geen kosten aan verbonden zijn voor de inwoner. In Zeeland betreft het in totaal 2235 bezwaarschriften die worden ingediend door no cure no pay bureaus. 

Wat Johan Sinke van SGP Reimerswaal betreft, die met dit onderwerp tevens voor het eerst het woord voerde in de raadsvergadering, is de drempel om bezwaar in te dienen te laag. Het vermoeden is dat veel inwoners gebruik maken van hun bezwaarrecht, zelfs zonder vermoeden dat er sprake is van een verkeerde WOZ taxatie. Omdat veel mensen bezwaar maken, worden er door Sabewa ook veel proceskosten gemaakt. Kosten die uiteindelijk door alle inwoners samen betaald moeten worden. 

Uiteraard moet wel het recht op bezwaar tegen de overheid blijven bestaan. Dat is een belangrijk recht wat iedere inwoner heeft en waar we niet aan willen tornen. Toch zouden we het goed vinden dat er een wijziging wordt aangebracht in dit beleid. Wat ons betreft zijn alleen inwoners die in hun gelijk gesteld worden in hun bezwaar vrijgesteld van kosten voor het proces van bezwaar maken. Inwoners daarentegen die niet in het gelijk gesteld worden (in 2021 was dat 77% van de bezwaren), zouden een eigen vergoeding moeten betalen.

De motie is ingediend namens Johan Sinke van SGP Reimerswaal en Ida Sinke van VVD Reimerswaal en kreeg ook unaniem steun van de andere partijen. 

Lees hier de motie.