Daniel van Iwaarden

Yerseke

Artikel geschreven in februari 2022

Vandaag maken we kennis met Daniël van Iwaarden (28). Daniël is getrouwd met Wianka en samen met hun zoon (2) wonen ze in Yerseke. In het dagelijks leven is Daniël actief als ondernemer in de marketing branche. Als er tijd over is, zijn ze graag te vinden in de natuur. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen staat Daniël op plaats 4 van de kandidatenlijst.

Je staat op plek 4 op de lijst. Heb je altijd al politieke interesse gehad?
Ik ben sinds 2018 politiek actief in Reimerswaal. Ik heb eigenlijk heel mijn leven wel interesse gehad voor de politiek. Vanuit mijn werk was ik regelmatig aanwezig bij gemeenteraadsvergaderingen van andere gemeenten in Zeeland. Toen ik gevraagd werd om in Reimerswaal politiek actief te worden hoefde ik daar niet lang over na te denken.

Je zit sinds 4 jaar in de raad. Hoe zijn deze jaren bevallen?
Het was wel erg wennen in het begin. Inmiddels heb ik veel plezier in het raadswerk. Het was ook wel een zoektocht moet ik zeggen, die eerste 4 jaar. Naarmate de structuren en verhoudingen op het gemeentehuis wat duidelijker worden, kun je ook beter functioneren. Ik heb me verbaasd over de bureaucratie en de focus op risicobeheersing. We willen in Nederland alles veel teveel onder controle hebben en dat legt een enorme papieren druk op de samenleving.

Kun je iets vertellen over je politieke idealen?
Van mij mag de overheid wel wat meer hebben van een onderneming. Sneller beslissen en minder papieren rompslomp. Soms willen we allemaal hetzelfde maar dan kan het niet omdat het volgens de regels niet mag. Dan denk ik: wij zijn toch de overheid, wij maken toch de regels? Ik pleit voor een nuchtere blik vanuit de overheid op de samenleving. Neem de visserij, waar zoveel bureaucratie is dat het bijna niet meer werkbaar is. Helaas hebben we daar als lokale overheid weinig directe invloed op, maar we kunnen ons wel laten horen. Duurzaamheid vind ik ook belangrijk. Kijk naar het PFAS schandaal, daar wordt je toch moe van? Het lijkt wel of alles moet wijken voor industrie.

Wat moet SGP Reimerswaal betekenen op het gebied van duurzaamheid?Ik wandel als ik tijd over heb heel graag samen met Wianka en Lucas. Vaak in de Yerseke moer, een prachtig natuurgebied. Als je even stil staat en kijkt naar alle verschillende bloemen en vogels, dan kun je toch niet meer met droge ogen beweren dat dit allemaal toevallig ontstaan is? Er wordt wel eens gezegd: we zijn hier goed in de aarde bebouwen, maar in bewaren niet zo. Daar ben ik het helemaal mee eens. Dus behoud van natuurgebieden en aanplanting van bomen en bos vind ik erg belangrijk als het om klimaat gaat. Maar we moeten ook niet doorslaan in klimaatambities: de polders in Reimerswaal moeten niet vol gaan liggen met zonnepanelen. Dat heeft niets met bewaren van de schepping te maken.

Waar moet SGP Reimerswaal zich de komende 4 jaar voor inzetten?
In de eerste plaats moeten we een Bijbels geluid laten horen, maar ook inzetten op de vrijheid voor dat geluid! Zondagsrust moeten we bewaken en we moeten ook een duidelijke 'nee' uitspreken tegen de hele lobby voor genderneutraliteit. Ik verbaas me er overigens over dat er niet meer partijen zijn, ook in de landelijke politiek, die zich daartegen uitspreken. Daarnaast moeten we in de gemeente actief inzetten op woningbouw en op bereikbare zorg voor mensen die dat nodig hebben. 

Wat wil je de lezer(s) van dit interview meegeven?
Lokale politiek gaat zeker ook over principiële onderwerpen. Een christelijke stem voor Reimerswaal is dus enorm belangrijk. Laat die stem niet verloren gaan op 14-16 maart!

Terug naar overzicht