Leonard Harthoorn

Waarde

Artikel geschreven in februari 2022

Vandaag maken we nader kennis met Leonard Harthoorn (56). Sinds 2018 is Leonard raadslid namens SGP Reimerswaal. Een echte Reimerswaler, mogen we wel zeggen: Leonard is in Oostdijk geboren en daarna opgegroeid in Rilland en Krabbendijke. Nadat hij trouwde met zijn vrouw Ina zijn ze samen in Waarde gaan wonen. Samen hebben ze 6 kinderen mogen ontvangen, en inmiddels ook 6 kleinkinderen. In het dagelijks leven is Leonard actief als financieel adviseur en ook als bewindvoerder.

Financieel adviseur en bewindvoerder, dat is toch wel een wereld van verschil?
Het gaat natuurlijk beiden over geld, maar inderdaad, de kant van bewindvoering is echt heel anders dan de rol als financieel adviseur. De andere kant van het geld zeg ik wel eens. Als financieel adviseur spreek ik ondernemers die bezig zijn met mooie plannen en projecten. Als bewindvoerder kom ik terecht bij mensen met schulden, problemen en schrijnende situaties.

Hoe kun je die twee verschillende werelden zo goed combineren?
Ik ga altijd uit van vertrouwen. Bij mensen die in schulden terecht zijn gekomen probeer ik ook te focussen op de oorzaak. Dat is een mooie meerwaarde van mijn werk. Iemand schiet er niets mee op dat hij van de schuld af is maar later weer opnieuw in de financiële problemen komt.

Sinds 4 jaar ben je actief als gemeenteraadslid namens SGP Reimerswaal. Hoe kijk je terug op die periode?
Vooral positief. De fractie heeft een goede sfeer en er is ook vertrouwen in elkaar. Dat is een goede basis om politiek te bedrijven. Ik merk dat ik vooral op m’n plek zit als we echt op de inhoud met elkaar kunnen discussiëren. Ik houd niet van vriendjespolitiek en iets zeggen voor de bühne. We moeten respectvol met elkaar omgaan in de raad, maar mogen best hard op de inhoud discussiëren. Zeker ook op het ethische vlak moeten we niet schromen te zeggen hoe we ergens over denken.

Waar moet SGP Reimerswaal actief op inzetten de komende periode?
Voor onze belangrijkste standpunten, zoals zondagsrust en de waarde van het gezin bijvoorbeeld. Daarnaast moeten we ook onze jongeren boeien en binden. Er moet voldoende werkgelegenheid voor ze blijven. De regeldruk voor ondernemers moet omlaag, daar mogen we heel wat vriendelijker zijn. En ook bij de sociale regelingen is er heel wat winst te behalen. Vanuit mijn werk heb ik soms te maken met situaties waarbij er 8 verschillende disciplines aan tafel zitten voor 1 cliënt. Dan denk ik: wat kost dit allemaal wel niet? We moeten uitkijken dat het geld niet opgaat aan praten, in plaats van aan concrete hulp. Ook leefbare dorpen vind ik belangrijk. Voorzieningen zoals scholen moet ieder dorp blijven houden en die voorzieningen moeten ook in orde zijn.

Heb je naast je werk als gemeenteraadslid nog tijd over voor hobby’s?
Ik heb een enorme passie voor fotografie. Toen de eerste digitale camera’s kwamen heb ik zo’n ding aangeschaft. Graag ga ik de natuur in om mooie foto’s te maken. Helaas ontbreekt me de tijd momenteel hiervoor, maar ik hoop in de toekomst hier weer energie in te kunnen steken en energie eruit te halen. Ooit heb ik overwogen om er mijn baan van te maken, maar ik houd het toch maar als hobby. Daarnaast vind ik tuinieren ook leuk.

Is er iets wat je zelf nog wilt delen?
We hebben een drugsoverlast probleem. Het blijkt dat er panden moeten gesloten worden in onze gemeente, onder jongeren wordt gedeald en er zijn dumpingen van drugs door het criminele circuit. Daar moet keihard tegen opgetreden worden. Onze jongeren moeten daarvoor beschermd worden. Goede voorlichting en dicht bij onze jongeren staan, is daarin heel belangrijk. Daarnaast mogen we als Reimerswaal ook best wat laten zien van de unieke sectoren uit onze gemeente. Producten zoals uien, mosselen en fruit gaan vanuit Reimerswaal de hele wereld over, maar ook technologische innovaties uit Reimerswaal zijn tot in Australië te vinden. Daar mogen we best wel meer aandacht aan schenken.

Terug naar overzicht