1 april 2025
Kostenontwikkeling Wmo – Hoe maken we het beheersbaar?
De afgelopen jaren zijn naast de kosten van jeugdzorg ook de kosten van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) verder gestegen.
De strekking van de Wmo is om inwoners te ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en om mee te participeren in de samenleving. Groepen die in aanmerking komen voor een indicatie vanuit de WMO zijn: ouderen, chronische zieken en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.
Voorzieningen en ondersteuning die geregeld kunnen worden vanuit de Wmo zijn o.a. huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding, vervoersmogelijkheden, woningaanpassingen en persoonlijke verzorging. Aanvragen van hulp en ondersteuning wordt gedaan via het Wmo-loket. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo.
We zien we de laatste jaren een toename van kosten op de onderdelen huishoudelijke hulp, begeleiding en dagbesteding. Dit wordt veroorzaakt door o.a. tariefstijgingen en toenemende ondersteuningsvragen.
Daarnaast is het een gegeven dat ouderen langer zelfstandig willen wonen. Dit kan soms met relatief eenvoudige aanpassingen worden gerealiseerd. De overheid stimuleert dit ook. Anderzijds is de overheid gedwongen door de krapte op de arbeidsmarkt. Bijkomend feit is dat vooral in Zeeland de vergrijzing fors toeneemt. De verwachting is dat in Zeeland de 85-plussers in 2035 zijn verdubbeld. De kosten van voorzieningen en ondersteuning zullen dus blijven stijgen.
Elk jaar ontvangen gemeenten een algemene uitkering uit het gemeentefonds om een deel van hun uitgaven te betalen. Gemeenten mogen zelf weten waar ze dit aan besteden. De algemene uitkering uit het gemeentefonds daalt echter fors in 2026 (ravijnjaar) en de jaren daarna moet er rekening gehouden worden met lagere uitkeringen dan voorheen.
Ter vergelijking: In 2021 waren de Wmo-kosten € 5.061.000. Voor 2024 staat de teller van prognosekosten op € 7.537.000. (Nog niet alle kosten voor 2024 zijn verwerkt).
Kortom: De vraag naar zorg groeit en de zorgkosten blijven stijgen. Om deze kostenontwikkeling te beteugelen zijn recentelijk 2 akkoorden afgesloten.
In 2023 is het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) afgesloten. Dit akkoord richt zich op preventie, gezondheid en sociale basis. Dit akkoord beoogt een afname van de zorgdruk. Preventie kan immers ziekten uitstellen.
In 2024 is het Integraal Zorg Akkoord (IZA) afgesloten. Dit akkoord heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.
Ook binnen het gemeentebestuur van Reimerswaal moet de puzzel gelegd worden om met kostenbesparende maatregelen de begroting de komende jaren sluitend te krijgen. Als fractie volgen wij de (kosten)ontwikkelingen op dit onderdeel van het Sociaal Domein met meer dan gemiddelde interesse. Dit zal ongetwijfeld een vervolg krijgen.
Dit is een bijdrage van raadslid Johan Sinke