Artwin Otte
Kruiningen - Fractievoorzitter
Artikel geschreven in februari 2022
Nummer 3 op de kandidatenlijst van SGP Reimerswaal is Artwin Otte (37). Opgegroeid in Kruiningen en daar, op een jaartje in Waddinxveen na, nog steeds woonachtig met zijn vrouw en hun 7 kinderen. In het dagelijks leven is Artwin werkzaam als bedrijfsleider bij een bouwbedrijf. Bouw is niet alleen zijn werk, maar ook zijn interesse. Van de bijna 10 jaar ervaring in de gemeenteraad zet hij zich al 8 jaar in voor de portefeuille ruimtelijke ordening.
Al bijna 10 jaar politiek actief in de gemeenteraad van Reimerswaal. Hoe is die periode bevallen?
Het eerste jaar was echt wennen herinner ik me wel. Wat gebeurt er en waar gaat het eigenlijk over in de gemeenteraad? Waar kun je als raadslid op sturen? Het mooie van een grote fractie is ook wel dat je er de tijd voor krijgt om erin te groeien. In de loop van de tijd ga je beter zien wat echt belangrijk is voor de inwoners. Ik heb eerst anderhalf jaar de portefeuille financiën gedaan, daarna ruimtelijke ontwikkeling. Daar ligt wel echt mijn interesse. Het zijn ook de onderwerpen die je daadwerkelijk ziet. Wil je ergens wel of geen bedrijventerrein of woonwijk, en waarom dan wel of niet? Het zijn vaak ook de onderwerpen die dicht bij de mensen komen. Ik vind het mooi om daarin mee te mogen denken en een bijdrage te kunnen leveren.
Welke vergaderingen zul je niet snel vergeten?
Het debat over de regenboogvlag een paar jaar geleden. Toen ging ik echt met een naar gevoel naar huis. Dat debat was er in mijn beleving ineens en aan het eind van die vergadering was ook beslist dat het doorging. Ik was toen erg teleurgesteld in de CU. Hun standpunt om de regenboogvlag wel te hijsen viel me echt tegen.
Heb je politiek altijd interessant gevonden?
Jazeker, ik vond het altijd al interessant om te volgen wat er gebeurt. Mijn vader heeft ook jarenlang in de gemeenteraad gezeten, dus dan krijg je thuis ook wel wat mee aan de keukentafel. In 2004 werd ik gevraagd om mee te werken aan de oprichting van de SGP-jongeren afdeling van Reimerswaal. Ik was toen een jaar of 18, 19. Ook daarmee groeide de interesse voor politiek wel natuurlijk.
En sinds 2 jaar ben je ook voorzitter van de fractie. Hoe ervaar je dat?Zeker in het begin was dat best intensief. Als voorzitter vind ik het wel een uitdaging als er binnen de fractie verschillende meningen zijn over een onderwerp. Het is prima dat er regelmatig stevig gediscussieerd wordt over de inhoud. Al merk ik dat er respect is naar elkaar en dat we altijd zoeken naar een gedragen standpunt. Ik merk dat ik het wel fijn vind dat ik daarbij inhoudelijk nog gewoon mijn portefeuilles heb gehouden. Alleen maar algemene taken als voorzitter zou me te weinig voldoening geven.
Waar moet SGP Reimerswaal zich de komende 4 jaar voor inzetten?Woningbouw is echt een probleem, daar moeten we mee aan de slag gaan met een blik op de lange termijn. Ook rond het thema duurzaamheid vind ik dat we een voorbeeldfunctie hebben. Daar moeten we nuchter mee omgaan, maar wel echt stappen zetten. Gebouwen die van de gemeente zijn, moeten energieneutraal worden bijvoorbeeld. En in de derde plaats moeten we oppassen dat de gemeente niet te log en te groot wordt. De gemeente is er goed in om overal maar verordeningen voor te maken en als we niet uitkijken groeien we weg van onze inwoners. Een beetje minder overheid zou goed zijn!
Heb je naast je baan en de politiek nog hobby’s?
Lachend: heb ik nog tijd over dan? Als de ruimte er is vind ik het heerlijk om te tuinieren, bijvoorbeeld op zaterdagmorgen. We hebben ook een moestuin. Het is heerlijk om buiten bezig te zijn, soms samen met de kinderen. Voor mijn werk ben ik vaak binnen en voor de politiek ook. Buiten in de tuin vind ik mijn ontspanning.
Wat wil je de lezers van dit interview nog meegeven?
Er wordt nogal eens gedacht dat lokale politiek alleen om praktische zaken draait. Dat is deels natuurlijk waar, maar er zijn ook echt principiële onderwerpen in de gemeente, zoals bijvoorbeeld zondagsrust en een regenboogvlag. Belangrijk is dat op deze punten het Bijbelse geluid in de gemeenteraad gehoord blijft worden.