Rien Sinke
Krabbendijke - Secretaris
Artikel geschreven in februari 2022
Vandaag maken we kennis met Rien Sinke (36). Hij woont in Krabbendijke, samen met zijn vrouw en drie kinderen. In het dagelijks leven is Rien werkzaam als chemisch technoloog bij Dow in Terneuzen, voor de fabrieken waar grondstoffen voor plastics gemaakt worden. In zijn vrije tijd, naast de activiteiten voor politiek, houdt hij er van om met het gezin erop uit te gaan. Even weg van de vele bezigheden. Ook gaat hij graag voor de ontspanning fietsen, daar is Reimerswaal heel geschikt voor met zijn gevarieerde omgeving.
Je staat op plek 2 op de lijst. Heb je altijd al politieke interesse gehad?
Mijn politieke interesse is begonnen toen ik op de middelbare school zat, dat was de tijd van Pim Fortuyn. Toen gebeurde er vanalles in de landelijke politiek. Tijdens het fietsen naar school in Goes bespraken Geert Schipaanboord en ik altijd uitgebreid de politiek. Uiteindelijk zijn we allebei voor de SGP in de raad terechtgekomen, in verschillende gemeenten. De gemeenteraadspolitiek heb ik eigenlijk nooit zo gevolgd voordat ik in de raad kwam.
Je zit sinds 2014 in de raad. Hoe zijn deze jaren bevallen?
De sfeer in de fractie is goed, het is prettig samenwerken en doordat we een grote fractie hebben kunnen we ook elkaar scherp houden. Uiteraard zijn er ook minder leuke kanten, de lange vergaderingen die plaatsvinden na een werkdag zijn intensief, en zeker ook niet altijd efficiënt. Wat overheerst is dat je iets kunt bijdragen aan het bestuur in een gemeente. Dat zit niet direct in grote punten die je binnenhaalt, maar vooral ook in dat je het dagelijks bestuur steunt in de dingen die ze doen. Wat niet betekent dat we niet kritisch meedenken, we maken als fractie onze eigen afweging en die wijkt heel af en toe af van wat het college voorstelt.
Je hebt o.a. gemeentewerken in je portefeuille. Heb je de afgelopen 4 jaar iets kunnen betekenen op dit gebied?
Dan denk ik aan het afvalstoffenbeleid, waar we uiteindelijk toch naar het systeem overstappen waarvoor we als fractie altijd gepleit hebben, namelijk het DIFTAR systeem waar je betaalt voor het aanbieden van restafval. Dit is zo'n voorbeeld waar we als fractie in het verleden afgeweken hebben van het collegevoorstel. Dat ging om een proef waarbij het plastic afval en restafval weer bij elkaar in een container moest, maar dat heeft na twee jaar niet het gewenste resultaat gebracht. Daar hadden we voor de start van de proef al voor gewaarschuwd. Dat we nu alsnog overstappen op DIFTAR is winst denk ik.
Kun je iets vertellen over je politieke idealen?
Voor mij is het belangrijk dat we als inwoners op een respectvolle manier naast elkaar kunnen leven en dat de overheid daar dienstbaar voor is. De overheid is er om zaken in goede banen te leiden, maar ik ben voor een kleine overheid die vooral niet teveel probeert te regelen. Gezond verstand gebruiken en in praktische oplossingen denken. De meeste zaken gaan gewoon prima, maar die krijgen dan ook weinig aandacht in de media. Het aantal echte debatten over ideologische verschillen die met onze christelijke achtergrond te maken hebben is erg beperkt. Dat is in die zin een bevoorrechte positie, SGP raadsleden in de grote steden krijgen het pas echt voor hun kiezen.
Waar moet SGP Reimerswaal zich de komende 4 jaar voor inzetten?
Bijdragen aan een stabiel bestuur dat zich niet laat leiden door de waan van de dag, en de grote actuele thema's in goede banen leiden. Bijvoorbeeld woningbouw, de energietransitie, 'genderpolitiek', etc. Daarnaast moeten we inzetten op behoud van wat we hebben, zoals gezond financieel beleid en zondagsrust. Wat mij betreft is ook het regelen van een verbod op verkoop en afsteken van vuurwerk een doel, daarmee geven we de landelijke overheid een signaal, dit past niet bij goed rentmeesterschap over de schepping.
Wat wil je de lezer(s) van dit interview meegeven?
Ga stemmen, steun de SGP en bid om wijsheid voor iedereen die verantwoordelijkheid draagt in het dagelijks bestuur van ons land en de gemeente.