Tonnie Bliek

Krabbendijke - Fractiepenningmeester

Artikel geschreven in februari 2022

Vandaag maken we kennis met Tonnie Bliek (47). Als geboren en getogen Krabbendijkenaar is hij sinds 2020 actief als raadslid in de gemeenteraad van Reimerswaal. Tonnie heeft samen met zijn vrouw Geralda 7 kinderen in de leeftijd van 6 tot 24 jaar. Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen staat Tonnie op plaats 7 van de kandidatenlijst van SGP Reimerswaal.

Sinds 2 jaar actief als raadslid in Reimerswaal, dan ben je dus halverwege ‘ingestapt’?
Dat klopt, vanaf april 2020 heb ik in de raad de plaats overgenomen van Maarten Both in de SGP fractie. Jaap Sinke had aangegeven te stoppen als wethouder, en Maarten Both volgde hem op. Het was voor mij best een verrassing toen ik gebeld werd met de vraag om zijn plaats in te nemen. Ik was er eigenlijk niet op berekend.

En.. was je gelijk enthousiast?
Ik moest snel beslissen. En eerlijk: ik twijfelde best even. Nu 10 jaar geleden ben ik geopereerd aan een hersentumor. Ik sta nog iedere 9 maanden onder controle van het ziekenhuis. Dat geeft elke keer weer spanning. Aan de andere kant besef ik ook dat niets in het leven vanzelfsprekend is. Ik heb een weg gezocht in afhankelijkheid, verantwoordelijkheid en overgave en heb toen met schroom ja gezegd.

Hoe heb je die 2 jaren als raadslid ervaren?
Ik kreeg de portefeuilles van Maarten Both. Het eerste agendapunt waarop ik het woord voerde namens de fractie ging over de APV (algemene plaatselijke verordening), gelijk een mooi en belangrijk agendapunt. Die vergadering kregen we steun voor o.a. inperking van muziekoverlast na 00:00 en ook voor het handhaven van de sluitingstijden van terrassen en horeca. Ook de samenwerking binnen de fractie ervaar ik als heel positief. We zijn een hechte club en kunnen ook wat hebben van elkaar.

Was het werk als raadslid je eerste ervaring in de politiek?
Niet bepaald. Politiek kreeg ik al mee vanuit huis. Mijn vader was raadslid en ook wethouder in Reimerswaal. Ik ben ook al lang aan SGP Reimerswaal verbonden. Zo heb ik aan de wieg gestaan van ons blad ‘Een vaste koers’ en ook van de huidige PR commissie.

Lokale politiek, waar gaat dat over?
Meer dan ik dacht over onderwerpen die er echt toe doen! Het beeld is onterecht dat de gemeenteraad gaat over bomen en stoeptegels. Het gaat over veiligheid, jeugdzorg en woningvoorraad. En meer. Als raadslid is het soms wel lastig om goed invloed uit te oefenen, vooral als er sprake is van samenwerkingen met andere gemeenten in een gemeenschappelijke regeling.

Heb je naast de politieke activiteiten nog tijd over?
Ik ben ongeveer 10-15 uur per week actief voor de politiek. Dat is een hele belasting, maar ik vind het ook leuk om te doen. Ook het gezin vraagt aandacht en dat is mijn eerste verantwoordelijkheid. Als ik tijd over heb vind ik het leuk om te vissen.

Waar moet SGP Reimerswaal zich de komende 4 jaar voor inzetten?
De gemeente moet fors inzetten op genoeg woonruimte in alle kernen. Dat is belangrijk, zeker ook voor onze ouderen. Dan komt er ook gelijk ruimte voor doorstroming. Ook moeten we alert zijn op toerisme. Past die enorme groei van toerisme wel bij Reimerswaal? Dat vraag ik me af. Daarnaast komt er ook meer druk op de zondagsrust, en daar moeten we pal voor blijven staan. En niet te vergeten: Reimerswaal moet een sociale gemeente zijn. Niemand mag tussen wal en schip raken. Daar moeten we ook kritisch op blijven.

 
Terug naar overzicht