Wilko Zandee

Krabbendijke

Artikel geschreven in februari 2022

Wilko Zandee is 43 jaar en getrouwd met Mariska. Samen met hun 5 kinderen zijn ze woonachtig in Krabbendijke. Wilko is daar geboren en getogen. Na een loopbaan van meer dan 20 jaar in diverse functies bij een aannemings- en recyclingbedrijf maakte Wilko de overstap naar het onderwijs. Hij is nu vakdocent Infra op het Scalda in Vlissingen. Naast zijn baan en de opleiding die hij op dit moment volgt, zet Wilko zich in voor de JV en zendingscommissie van zijn kerkelijke gemeente. 

Van het bedrijfsleven naar het onderwijs. Dat is een hele verandering?
Zeker te weten, het is moeilijk te vergelijken met elkaar en toch zijn er ook overeenkomsten. Ik geef les in mijn eigen vakgebied en vind het mooi om jongeren te enthousiasmeren voor het vak van Infra. In 2019 heb ik de overstap naar het onderwijs gemaakt. Naast mijn werk voor de klas, ben ik afgelopen zomer gestart met de lerarenopleiding voor een tweedegraads bevoegdheid aan de Hogeschool  Rotterdam.  

Hoe kwam je daarbij?
Ik kwam erachter dat ik zoekend was naar meer betekenis in mijn werk en het onderwijs heeft daarnaast altijd wel mijn interesse gehad. Een kennis van me heeft een soortgelijke overstap gemaakt. Toen er een vacature kwam voor infra-docent heb ik de beslissing genomen en de overstap gemaakt. Daar heb ik tot op heden  gelukkig nog geen moment spijt van gehad.  

Je staat op plaats 9 van de SGP kandidatenlijst. Heb je altijd al interesse in politiek gehad? 
Ik volg politiek eigenlijk altijd via de (sociale) media. Niet dat ik alles tot in detail weet, maar debatten vind ik interessant om te volgen. Vooral landelijk, maar als er lokaal wat grotere dossiers zijn, vind ik dat ook interessant. Bijvoorbeeld als er uitbreidingsplannen voor woningen gerealiseerd worden. Dit heeft vanuit mijn vakgebied ook raakvlakken. 

Stel je komt in de raad, wat vind je interessant om mee bezig te zijn?
Ruimtelijke ordening vind ik een interessant thema. Landbouw en visserij zijn ook thema’s die ik via de zijlijn volg. Openbaar gebied, woningbouw etc. zijn thema’s die wel bij me passen. Daar wordt ook vaak over geklaagd. Soms denk ik zelf ook: waarom gebeurt er niet iets meer? 

Ik dacht, je gaat een sociaal thema noemen nu, omdat je onlangs voor het onderwijs koos?
Ik had die link nog niet zo snel gelegd, maar een sociale gemeente moeten we ons ook hard voor inzetten. De individualisering neemt zo sterk toe en ik hoor dat er zoveel eenzame (vooral oudere) mensen zijn in deze tijd.

Je bent ook nog actief voor JV en zendingscommissie. Heel wat bezigheden dus?
Het gezin moet op de eerste plek staan. Maar er zijn daarnaast in de samenleving genoeg werkzaamheden te doen, en daar wil ik ook mijn steentje aan bijdragen. Het geeft ook voldoening als je voor anderen iets kan betekenen.

Wat vind je de waarde van SGP in de lokale politiek? Waar zou SGP op moeten focussen?
In eerste instantie de zondagsrust en andere principiële thema’s, al hebben we in Reimerswaal het voorrecht dat we hier weinig over te klagen hebben in vergelijking met andere gemeenten. Maar ook woningnood moet zeker aandacht krijgen. In Kruiningen bijvoorbeeld is de laatste jaren veel gebouwd, terwijl er in andere kernen veel minder nieuwbouw was. Er moet aandacht zijn voor lokale ondernemers. We moeten voorkomen dat ze vertrekken, omdat ze voor veel werkgelegenheid zorgen. Ook voor de visserij moeten we ons hard maken, het is zo kenmerkend voor onze gemeente. Daarnaast moeten we zorgen dat er een daadkrachtig bestuur is die durft te zeggen waar het op staat. Een bestuur dat helder is in zijn standpunten en doet wat ze zeggen en zeggen wat ze doen!

Dit interview is gepubliceerd op 4 februari 2022.


Terug naar overzicht