29 oktober 2024

Nieuw beleid circulaire economie niet realistisch?!

De Zeeuwse overheden hebben gezamenlijk de wens uitgesproken om een beleid te ontwikkelen rondom de nationale doelen Ciculaire Economie. Op dinsdagavond 29 oktober bespraken we in de gemeenteraad van Reimerswaal het voorstel om te komen tot een gezamenlijk beleid. 

In een circulaire economie staat hergebruik van materialen en grondstoffen centraal, anders dan in een lineaire economie. Momenteel worden er in Nederland meer grondstoffen verbruikt dan dat de aarde kan leveren. Om dit te veranderen is landelijk de doelstelling om een volledige circulaire economie in 2050 en 50% minder gebruik van primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) in 2030. 

Vooropgesteld is de fractie van de SGP uiteraard voorstander van goed rentmeesterschap over de schepping van God. We moeten voor deze schepping goed zorgen, we moeten deze schepping ‘bouwen en bewaren’, dat is onze opdracht. Daar hechten we aan. U kunt dat ook teruglezen in ons verkiezingsprogramma. Niet groots consumeren, maar consuminderen door o.a. gebruiksgoederen circuleren, zogezegd ‘circulaire economie’.

Maar, toen we het document doornamen bekroop ons een ietwat vervelend gevoel. De kernvraag daarbij is: zijn deze beleidsdoelstellingen realistisch en zijn ze wel realiseerbaar? 

De grootste doelstelling is om in het jaar 2050 bij leven en welzijn een volledig circulaire economie te hebben in Nederland. Is dat realistisch? Is het wel realistisch om uit te gaan van 100% (dus volledige) circulaire economie? Een andere belangrijke doelstelling is in het jaar 2030 bij leven gezondheid er 50% minder primaire abiothische grondstoffen (zoals mineralen, metalen en fossiele grondstoffen) gebruikt mogen worden. Dat is over ruim 5 jaar! Is dit realistisch, hebben we de portefeuillehouder gevraagd. 

Grote zorg zit voor ons ook bij het stijgen van de bouwkosten door dit beleid zoals dat genoemd is in het voorstel. Als dit ook gaat gelden voor onze inwoners, die een nieuwbouw woning willen kopen of bouwen, hoe gaat voorkomen worden dat de prijs veel hoger gaat worden? Is dat nog betaalbaar voor een modaal inkomen, ook gelet op eenverdieners? Hoe kijkt de portefeuillehouder(s) tegen deze plannen aan in het realiseren van de woondeal, waarin in Zeeland er ambitie is om 16.500 woningen voor 2030 te bouwen.

Niet als laatste reden brengt ons het aantal benodigde fte en het kostenplaatje tot grote voorzichtigheid.

Voor alle 13 Zeeuwse gemeenten wordt in totaal voor de komende 4 jaar 51,1 FTE begroot. Met een totaal bedrag zoals in Bijlage 1 te lezen is van bijna 2,5 miljoen, waaronder een regio coördinator Circulair die begroot wordt voor een bedrag van 90.000,- per jaar. Wij vinden dit erg veel. De SGP fractie pleit echt voor een sobere uitvoering van het beleid m.b.t. Circulaire Economie, waarin we stapsgewijs misschien wel kleine(re) stappen maken, maar wel samen werken als gemeenten aan een gedegen en blijvend duurzame economie, waarin circulaire economie een ‘gezonde’ en verantwoorde plaats heeft. Maar we moeten nu niet doorschieten. En naar onze mening doen we dit met dit beleidsstuk wel.

Ook andere fracties waren tijdens de behandeling van dit agendapunt kritisch over deze beleidsnota. In overleg is daarom afgesproken om geen besluit te nemen en hier verder over geinformeerd te worden. 

Raadslid Leonard Harthoorn heeft over dit onderwerp het woord gevoerd.